Akhlak Belia sekarang. =="
Posted on Tuesday, February 21, 21.2.12, Comment [0]
Assalamualaikum.. tak jawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) ok! so, malam, wait, dah pagi, ok pagi yang sejuk ini, at last, I have a thing to write in my not-so-lovely blog. What is the main topic? Look at the title. You can read right?? so, akhlak, apakah itu akhlak? akhlak ni macam keperibadian seseorang la senang ceritanya. nak tahu lebih lanjut, sila berjumpa dengan alim ulama' sana. Ilmu aku masih cetek. So, back to the main topic, kalau korang perasan la kan, akhlak remaja zaman sekarang ni dah semakin..........semakin...........semakin.......semakin teruk. 


HOH??!! :O KENAPA? KENAPA?? KENAPA??? KENAPA KAU CAKAP BEGITU HAZIQ???? kenapa aku berkata sedemikian? hah, nak aku tunjukkan lagi ke? dah berlambak erita tentang seks rambang yang akhirnya membuahkan hasil lalu dibuang, pergaulan bebas, gaduh sana sini, gambar entah apa-apa. ==" 


Manusia sering berfikir, kenapa boleh macam ni? dah terang-terang kat depan mu tuuu. Dua dua jantina p gedik sana sini nak carik "peneman hati" la katakan, nak cari orang yang boleh memahami kia, puih~ ayat tak boleh blah, tapi bila anak tak berdosa keluar, depa p campak merata-rata. Kenapa sebelum nak buang anak depa tu, depa tak cari rumah-rumah yang baik-baik untuk anak depa? hantar la kat pasangan yang nakkan anak, kan lagi bagus. daripada p dok campak merata-rata. kesian anak tu, kau tak kesian kan ke? dasar manusia lahanat. ==" aku yang boleh dikategrikan sebagai akda perasaan pon tak sanggup tengok anak-anak kecil dibuang. korang yang buang anak ni memang jahanam. -=="


Kita salahkan remaja, tapi kita tengok tak latar belakang dia? kenapa mesti remaja yang salah? mereka sedang membesar, memang lumrah hidup mereka untuk mencuba semua benda, tetapi, ibu bapa yang perlu mengawasi mereka, mendidik mereka, membimbing mereka. Kenapa mereka jadi begini? kadang-kala, ibubapa terlalu membiarkan anak-anak mereka bebas, katanya, tak nak kongkong, nanti mereka memberontak, tetapi ada juga yang terlalu ketat sehinga anak-anak tidak tertahan dengan kongkongan mereka. tidak salah untuk mengongkong anak-anak, tetapi jangan sampai mereka stress. jangan juga biarkan mereka bebas, kerana mereka akan lebih cepat terdedah dengan gejala-gejala ini.


Kepada ibu bapa, jagalah anak-anak kamu ibarat nyawa kamu, sesungguhnya, anak-anak ini adalah anugerah daripada Tuhan kepadamu. :D


Lagi satu, wahai remaja, tolong jangan salah guna laman sosial yang wujud sekarang ni ya. nak gaduh, depan-depan, jangan guna perantaraaan laman sosial. hahahhaa. berdekah aku tengok bila budak-budak gaduh dalam laman sosial ni. guna perkataan mencarut-carut, kalau nak gaduh pon, jadi pandai sikit boleh?? tak payah nak guna babi la, sial la, pukimak la, rimas dok aku baca. hahaha. kenapa aku baca? sebab best. :D macam tgk gaduh depan mata tau tak. hahahhaa.


Lagi satu penyalahgunaan laman sosial ni, post-post gambar yang tak menarik mata memandang. tadi la kan, as i scrolling down through FB, aku nampak satu cik akak ni, dia kata I LABIU. then boyprengg dia pon komen I LABIU TU, aku pon gelak je ah baca, then I saw sumting that make me wanted to open the boy's facebook, damn! DP dia picture dia dgn girlpreng dia berkissing mulut to mulut. bukan CPR, tapi main lidah. eeeeuuuuuuwwwww, geli gila. ==" peringatan untuk kaum hawa, "kalau lelaki itu cintakan kamu, dia tidak akan sesekali cuba untuk memegangmu". ni dah kira teruk nieh, kalau aku tegur kang, mampus dia panggil budak-budak dia sepuk kepala aku. hahahaha.  Sumpah, geli. ==" kenapa la aku bukak. adoiyaiiiiiii.


So, dua ini adalah dua kegiatan kejatuhan moral belia Malaysia yang aku nampak di pesbuk hari ini. more to come. :D


Sekian,
Haziq. :D
Lots Of Love


Landlord|Bloggers|Post|Follow


Screaming!


Selamat Berbual. :D


You'll Never Walk Alone





History Lesson

Created By : Haziq17.