Menstrual Cycle. 2 hours to understand them. :D
Posted on Friday, October 28, 28.10.11, Comment [0]
Assalamualaikum.. Xjawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) so, today, unlike everyday when there is holiday, I have an extra class. :D kelas apa? kelas subjek paling aku minati iaitu kelas Biology. xD so, today, cikgu decide nak revise balik tentang satu bab yang maybe kami kaum lelaki tidak akan faham iaitu bab MENSTRUAL CYCLE. diulangi MENSTRUAL CYCLE.  kepada sesiapa yang tidak tahu entang apa itu menstrual cycle, secara amnya, ia dipanggil period or untuk aku, aku panggil bulan mengambang. hahaha. xD jadi, cikgu kami challenge kami pelajar lelaki untuk memahami apa itu menstrual cycle. eleh, pelajar perempuan pon tak paham, nak challenge kami. =="

So, meh sini cek terangkan bagaimana terjadinya menstrual cycle. xD

jeng jeng jeng...

Menstrual cycle start apabila endometrium wall kaum wanita mula untuk menipis. Ia menipis dan dikeluarkan didalam bentuk darah beku. proses satu ini berlaku pada hari pertama hingga hari kelima menstrual cycle. selepas itu, pada hari keenam, pituitary gland akan mengeluarkan FSH iaitu Follicle Stimulating Hormone dimana hormone ini akan membuatkan ovary wanita memproses 4 biji ovum. kejadian ini akan berlaku pada hari keenam hingga hari ke13. pada ketika ini, darah tidak akan keluar lagi. pada hari keempat belas, pabila ovum yang telah matang mengeluarkan oestrogen yang mencukupi, pituitary gland akan teransang dan mengeluarkan pula LH iaitu sejenis hormone yang akan meransang pengeluaran ovum daripada corpus luteum. selepas hari keempat belas, corpus luteum ini akan mengeluarkan lagi sejenis hormone iaitu progesterone dimana fungsi progesterone ini adalah untuk mengekalkan ketebalan endometrium wall. jika terdapatnya fertilization, progesterone akan sentiasa dikeluarkan oleh corpus luteum  dan corpus luteum tidak akan mati namun, jika tiada fertilization berlaku, corpus luteum ini akan mengecil dan akhirnya mati. jika tiada corpus luteum, maka, progesterone tidak akan dikeluarkan. endometrium wall akan kembali menjadi nipis. maka, terjadi kembalilah menstrual cycle. xD

so, inilah apa yang aku dapat rumuskan. selain itu, ada beberapa dialog yang agak sengal sepanjang kelas, contoh,

Cikgu Afzam : baiklah kelas, pada hari keempat belas, ovulation akan berlaku dan pada hari itu, ovum akan dikeluarkan.
Budak lelaki : Cikgu! tanya sikit boleh?
Cikgu : Apa dia?
Budak Lelaki : so, kalau nak buat anak, kena tanya isteri la ya bila dioang datang bulan and kita kira la ya sampai ke hari keempat belas? supaya sperma boleh masuk kan?
Cikgu : hahahahahaha, saya nak marah tapi, betullah apa yang awak cakap tu. :D

lagi satu,

Cikgu melukis female reproductive organ kat depan,

Cikgu : ini apa kelas?!
Saya dan Wei Jing: PETA MALAYSIA!!!

Serius, kalau korang tengok gambar female reproductive organ betul-betul, serupa dengan bentuk peta Malaysia. hahaha

so, kepada para wanita, kami dah tahu apa yang berlaku didalam anda. :D untuk pengetahuan lebih lanjut, sila jumpa kami di 5 Hibiscus. :D oh ya, post ini hanya bertujuan untuk berkongsi ilmu, tolong jangan jadi konservatif dan mengutuk saya di belakang kerana post tentang menstrual cycle ni. :)

Sekian,
Haziq. :D
Lots Of Love


Landlord|Bloggers|Post|Follow


Screaming!


Selamat Berbual. :D


You'll Never Walk Alone





History Lesson

Created By : Haziq17.