TRIAL SPM.....................
Posted on Sunday, September 4, 4.9.11, Comment [0]
Assalamualaikum.. Xjawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) muahahahaha, masih tak terlambat bg aq nk ucapkan SELAMAT HARI RAYA!! n SALAM KEMERDEKAAN! fuhh... tahun ini boleh pulak hari raya berembung ngn hari kemerdekaan.. so, meriahnyalan mcm lah.. selalu kita nmpk bunga api yg kebaoom uh on every 31st August tp tahun ini, kita dapat tgk awal siket.. :D

so, dalam kegembiraan kita beraya, calon2 SPM pon xlupa sekolah kerana bila naik sekolah yakni esok, kitoang akn start trial SPM kitoang. :D haha,, mcm2 aku baca pasal trial ni kat FB.. xD so, post kali ni,ada 2 situasi tentang trial ni.. :D

situasi 1 : Mamat n minah yg dah "ready".

ni bagos gila mamat n minah ni. org lain sibuk2, dia bole ilek2, cakap, "ek eleh, 2 la, aq suo blaja awal2 xnk.." ni yg aq meresap, kami blaja last minit ni sbb nk dapatkn ilmu selagi boleh.. kadang2 kita tak tahu ape yang akn terjadi,kita bole lupa segala bnde yg kita blaja dulu.. kalau kita blaja, kita dapat balik apa yg kita blaja dulu2.. :D lagi 1, kalau jenis org yg dah "ready" ni, dioang slalunye over confident.. haa,, ini xpatot ada dalam setiap manusia...konfiden kne ade, tp jgn over konfiden.. why?? well,, this happens a lot to me.. :D bila kita over konfiden, kita akn ada high expectations.. :D so, bila xdapat, morale kita akn teros down n kita akn jatih tersungkur.. pergh, sakit nye tu.. xterkata.... kita biarlah konfiden takat dimana kemampuan kita. jgn expect too high.. mcm dalam citer ape aq lupa, soang mamat ni quotes "the higher they are, they greater they fall." paham2 la yee. :) so, kpade yg dah "ready", sila readykn diri uh lagi.. :) n jgn konpiden sangat ngn ilmu yg kat otak uh, kadang2 otak kita bole blank bila depan paper yee.. :)

Situasi  : mamat n minah yg xready...

Ini lagi 1 perangai buruk pelajar.. sentiasa xready.. da tau bnde alah uh nk datang, bole lagi ko nk berFB.berBLOGGING,berTWEETING n bermcm2 BER lagi laaaa... *peringatan kepada pemilik blog ini, kau pon sama jee.* haha.. pergi lah blaja, da tau takot, takde lagi kesedaran ke?? haa?? pastu nk ngadu2 xready lah, nk postpone lah.. POSTPONE???!!! ni yg aq slalu baca.. weh, koang tau x, dah fitrah kita ni mmg buat keje last minit.. not kerja la but study last minute....bila postpone, koang blaja ke?? aq tanya la koang semua kan,, jujor jawab ngn aq ye.. blaja ke?? xkan?? sbb aq pon xblaja lau postpone sbb mmg otak kita akn pikir bnde uh lama ag... bg aq la kn, baik dibuat cepat2,, cepat abes, cepat dapat result, cepat dapat aq tentukan masa depan, tp ini semua terikat denga KPM.. senang2 koang nk mintak postpone.. haha.. haaa, lagi satu, kalau la KPM kesiankn sangat *aq xrase dioang kesah*, TRIAL ttp datang kn?? kalau datang ag, koang nk mintak postpone ag?? lemak naa?? hahaha.. xpe, don't be afraid guys, trial is our stepping stone to SPM. N ia akn jadi kayu pengukur SPM kita.. kalau kita dapat tggi, jgn target lg tggi. (bak kata FARHAH) your target mesti dalam range kemampuan anda.. kalau tggi sangat, stress, tros xjadik pape.. :)

OK lah, kat ats ni 2 situasi mamat n minah berbeza, kita tak boleh nk "ready" sangat n xboleh TAK ready.. 2 2 bahaya.. Islam taught us to be sederhana. so, dont be too over confident or too low the confident.. make it just CONFIDENT.. :)

an advice from my beloved Pak Yem a.k.a Pak Long,  "Haziq, when you step into the exam hall, start with your righ foot, then, recite Basmallah n calm yourself.. when u are walking towards your table, walk with proud. tell yourself, I WILL WIN THIS FIGHT NO MATTER WHAT.. in every paper, DO NOT leave an answer space blank. try to answer. n lastly, if u cannot answer it, you can turn to Allah n pray.. Pray that He will help u remembers all the things taht you had learned before.. :)" 


Well Pak Yem, thanks or the advice, I will keep it in mind.. :) for those who will face the "BIG" exam such as PSR,PMR n SPM, I pray for your success.. may you all do the best in your examination..

REMEMBER!
first, blaja or usaha or study, 2nd,doa or Pray to God,3rd, tawakkal.. :) tawakkal uh bila da abes waktu mnjawab yee... kalau masih ada waktu mnjawab, usaha jawab paper uh...

eh, panjang berjelaaaaaaaaa post aq ni... so, aq kne off sebentar beberapa mggu ni bcoz trial la kn. .kalau bolesampai SPM,tp xmungkin.. hahahaha.. ok, kepada sesape yg baca, thanks for your support n doakn kejayaan aq dalam trial n SPM yee.. :)

kepada semua, maafkan saya jika ada tersilap kata or tersilap langkah.. tolonglah, dah xnk ada dosa antara manusia.. :) nk jawab paper ngn tenang.. :)

sekian sahaja,,
Haziq.. :)
Lots Of Love


Landlord|Bloggers|Post|Follow


Screaming!


Selamat Berbual. :D


You'll Never Walk Alone





History Lesson

Created By : Haziq17.