Perbezaan Org Tua n Org Muda...
Posted on Friday, September 2, 2.9.11, Comment [0]
wee~ with my first niece in my mother's side.. :)
The nama is Khalisha Zaraa..
Call her,, ZARAA.. :)
Assalamualaikum.. Xjawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) ok,, as u all know, raya is here.. hahaha.. happy kn?? happynye berlainan for umat Islam yg berpuasa n ngn xberpuasa.. yg berpuasa akn lebih rasa puas kerana segala peerjuangan mereka terbalas.. :) well,, enough with the babbling,, sekarang, nk bgtahu knape tajok post saya berbunyi begitu.. :)

Hari raya hari yang bahagia, hari-hari dimana kita kunjung-mengunjung.. hari dimana kita eratkan semula hubungan saudara yang telah lama terputus.. (setahun lama ke??) well,, disini, aq akan bgtahu, perbezaan org muda n org tua mnyambut hari raya.. :)

1. Orang Tua

Orang tua ni, sperti yang kita tahu, hati mereka cepat tersentuh.. jadi pada hari raya or pagi raya, xsah lau xnmpk orang2 tua ni menangis sama ada teringat yg telah pergi slama2nya atau yg xbalik raya atau yg memeriahkn rumahnya. ok, orang tua ni suka diri mereka dihargai.  Itu sebab kalu hari raya pertama, kita akn pergi beraya ke rumah org tua. dan bila kita datang, kita akn nmpk satu senyuman yg amat lebar terukir pada muka mereka. pada yg menziarah uh, satu kepuasan datang apabila nampak muka yg diziarah itu tersenyum.. :) apatah lagi apabila kita mintak gambar bersama2.. kita akn nmpk perbezaan senyuman pada wajah org tua as their smiles is more sincere.. :)

dialog yg biasa didengari pada hari raya di pabila kita ziarah rumah saudara yg tua....
Karakter : Haziq,Nek Su

Haziq : Assalamualaikum! Nek Su! kami datang ni nak raya!
Nek Su : Haziq?? yang mana??
Haziq : Alah, cucu Tok Mail laa..
Nek Su : (Sambil tersenyum) oh! masok2! mai sini duduk sulu. Nek g buat air jap. Ingat lagi kamu semua kat nenek.. (Senyum dan airmata keluar)


See?? mereka amat gembra pabila kita datang. tiada rungutan dan segala bunyi klua.. :) mereka semua suka diingati, dan janganlah kita lupakan mereka.. :)

This is Nek Su and I. Her husband DIED when I am 2 days old.
So, every Eidulfitri, She will ask me my age.
Then, she will tell the story when my mom left me at the hospital to visit her.
LASTLY,she will cry coz she remembered her late husband. :)
2. Orang Muda

tadi kita dah baca macam mana orang tua beraya n their reactions towards raya.now, I will tell you guys ow most of the "orang muda" beraya.. :) well, raya pertama mmg wajib ikot ibu bapa g braye uma sdare laa.. well,, suka gak sbb dapat jmpe sepupu n bergila n bermanja2 ngn sepupu2 n ank2 sedare.. :) ok,, itu raya with our parents.. ni skang, citer bila da abes beraya, turn org datang rumah kita.. Pabila org datang je, start lah rungutannya. bila ibu bapa mintak tolong, mula lah merengus sana sini.bnyk mtk tolong lah, tak suka tgk org senang lah.. ape daa.. ibu mintak tolong pon salah.. well,, aq menulis berdasarkan pengalaman n his is my experiences.. :) lagi satu, dalam otak mesti pikir "bila la sedare2 ni nk balik?? xde rumah ape nk lepak2 rumah org??" ok,, ni salah, aq xpernah buat, tp aq tau sb aq baca kat FB,, hahahaha.. mcm2 manusia mengadu pasal org datang melawat. .apa salahnya mereka datang melawat?? kn bagus datang melawat.. bila lg kita nk jmpe mereka kalu x di hari lebaran ini?? lagi2 kalau sedare2 yg dudok jaoh2 daripada kita.. huhu.

lagi 1 bila ibu mintak tolong masak sbb sedare nk datang. ada je yg cuba lari or tolong dgn hati yg xikhlas.. huhu.. cuba koang bygkn, kalau lah si sedare2 uh xdatang, ada ibu nk masak sedap2??  huhu.. tolong je la yee.. :D tp aqpercaya, oang msti suka bila g raya uma org kn?? sbb duit dapat, then mkn pon dapat.. :D lagi2 beraya ngn kawan2,, fuhh,, mg syiok.. :D haha.. xpe2,, sume bnde buruk di atas akn kita hilang pabila menjadi dewasa.. sense of family akn datang pabila kita dewasa.. percayalah ckp aq,, kita akn jadi mcm ibubapa kita gak.. :) so,, sekarang, biasakn lah diri dgn kegembiraan org datang rumah or kita akn dibnci dan dilupakan oleh saudara mara kita.. :)

Ini baru sikit.. ada lagi ramai.. yang berkonvoi raya pertama aritu,dalam 14 buah kereta.. :D




well,, sampai disini saja,aq nk undurkan diri atas sbb2 tertentu.. paham2 jelah hari2 raya ni.. :)

Haziq.. :)


Lots Of Love


Landlord|Bloggers|Post|Follow


Screaming!


Selamat Berbual. :D


You'll Never Walk Alone





History Lesson

Created By : Haziq17.