Tadarus Perdana.. :)
Posted on Thursday, August 4, 4.8.11, Comment [0]
Assalamualaikum n salam sejahtera.. haha.. aq dapat idea post ni pas aq terbangon dr tido yg amat dalam sambil bermimpi bnde yg da lme aq xalami.. ==" ape mimpi?? xyah tau sbb aq nk citer2 pasal bnde lain.. :D huhu.. lu olang nmpk itu tajok post kn?? haa,, tadarus Al-Quran.. :)) ia adalah SATU amalan yg mulia dimana kita mmbaca Al-Quran beramai2.. :D lau salah,, ada yg mmbetolkn..

Sebelom aq nk pergi ke cerita sebenar aq,, aq nk bgtahu sejarah hidup Nabi Muhammad s.a.w... koang tau x,, baginda hanya dapat berpuasa selama 9 kali sahaja?? ini kerana ibadat Puasa di bulan Ramadhan diFardhukn pada tahun ke 2 Hijrah.. :) n selama 8 kali Ramadhan Baginda dapat bertadarus Al-Quran bersama Malaikat Jibril dan selama 8 kali baginda khatam Al-Quran.. namun pada Ramadhan terakhir baginda sebelum baginda wafat,, baginda dapat khatam Al-Quran sebanyak 2kali di bulan Ramadhan bersama Jibril.. haa,, hebat tak??

ok,, back to the topic..
Al kisah,,
Seorang jejaka daripada kelas 5 Jasmine telah datang kepadaku,, seraya mngenalkn dirinya,, "Assalamualaikum Haziq,,Aku,Ahmad Burhanuddin ingin menyatakn tahniah kepadamu." lalu aq mnjawab"mengapa wahai Ahmad??" lalu,, dengan senyuman sinisnya, dia berkata kepadaku,"Tahniah Haziq,, kerana anda telahpun terpilih untuk menyertai Tadarus Perdana pada 17 Ogos ini.."lalu,, dia pergi begitu sahaja meninggalkan aku dalam kebingungan...

hahaha.. yeah,, cerita diatas adalah benar except aku sebenarnya dah kenal si Ahmad uh.. saje nk kenalkan dia kepada koang.. :) well,, Ahmad ni pengerusi biro kebajikan Surau Sekolah,, n Ustaz Fahmie dah tugaskn dia untuk mencari pembaca2 Al-Quran pd Tadarus Perdana nnty.. :) da nama pun PERDANA,,mesti ramai kn?? hoho.. aq balik rumah,, kebingungan,, aq nk gembira or nk sedih sbb terpilih?? aq scroll balik blog aq,, aq baca ape pesanan Ustaz Hanafi... then,, aq tersenyum n aq tekad,, aq xkn kluakn nama aq daripada mnjadi pembaca Al-Quran pada hari itu.. tp,, apa yg aq peliknya,, ramai kawan2 aq yg terpilih,, semua cancel nama dioang.. weyh,, hang suma tau x betapa bnyknya kelebihan bila kita baca Al-Quran?? ha?? hang suma baca ke Al-Quran kat uma?? susa kn?? lat kn?? aa,, dapat pluang gini,, pe lagi,,amek ah pluang ni.. hish... ape la nk jadik,, xpe bhai,, sangkot2 baca pon,, kita mmbaca gak kn?? drpd yg xnk mmbaca teros?? haa,, lau dioang rijek,, kita datang depan dioang,, kita cakap "ko bole baca depan ramai?? xbole kn,, so,, senyap,, n dengar dgn taat kerana dgn mndengar sahaja pon dapat pahala drpd koang merijek pembaca2 Al-Quran uh.." haa,, kn?? betol kn?? haha.. so,, jom laa,, join aq,, baca Al-Quran.. aq nk ajk ke arah kebaikn ni.. huhu...

ok lah,,kawan2,, kalau baca ni,, aq harap koang ubah koang pnye minda.. bole?? nghee.. adeq2 bawah kita pon xmalu nk baca laa.. jgn malukan senior2 bole x?? :P haha... oh ye,, kepada sesiapa yg nk tau pasal pe pesanan Ustaz Hanafi.. sila klik link ini.. :D http://ceritaapeapeaje.blogspot.com/2011/08/ihya-ramadhan-oleh-ustaz-hanafi.html sori,, aq xreti bwat hyperlink.. ==" huhu...

ok,, sampai di sini sahaja..
Haziq.. :D
Lots Of Love


Landlord|Bloggers|Post|Follow


Screaming!


Selamat Berbual. :D


You'll Never Walk Alone





History Lesson

Created By : Haziq17.