Ihya' Ramadhan oleh Ustaz Hanafi.. :)
Posted on Wednesday, August 3, 3.8.11, Comment [0]
Assalamualaikum n salam sejahtera 2 all.. ok,, post kali ini,, khas untuk all muslims in Malaysia.. ok,, not only Malaysia,, but in every country in this world.. I wanted to say SORRY! first if you don't understands malay.. :D

haha.. da puas membebel..?? baiklah,, nampak tajok post kali ini?? td kan,, sekolah saya,, SMKTU 2 telah mengadakan program Ihya' Ramadhan.. program ni merangkumi ceramah oleh ustaz sperti yg tertera di atas,n bbrpe kuiz yg diberikan oleh ustaz amie.. :D hahaha.. ok,, so,, post kali ini,, aq akn simplify kn apa yg ustaz hanafi uh ceramah kat kitoang td.. :D

JENG JENG JENG.. :D

aq mulakn ngn topik pertama.. :D

1. 3 Golongan yg rugi.. :)

cerita ini diriwayatkn oleh hadis sohih mne tah,, aq lupa mau catat.. haha.. ok,, satu hari Jumaat ni,, sedang Rasulullah menaiki tangga mimbar,, bg kaum Hawa,, mimbar ni tmpt khatib berkhutbah yee.. ok,, sedang baginda menaikinya,, kedengaran baginda berkata "Amin" sebanyak 3 kali...selepas selesai solat Jumaat,, para sahabat bertanyakn kpd baginda,"wahai Muhammad,,mengapakah kamu berkata "Amin" sebanyak tiga kali semasa menaiki tangga mimbar td?", jawab Rasulullah, "itu kerana aq dengar Jibril berbisik kepadaku.. dia berbisik kepadaku 3 golongan yg rugi." koang nk tau pe 3 golongan  uh?? jom kita scroll sikit kebawah..


  1. golongan pertama.. Golongan yg tidak menjawab ketika namamu (nama Rasulullah) disebut.. koang tau kn yg bila kita dengar nama Rasulullah disebut,, kita kne jawab dengan ape?? haa,, tau la sndri,, aq nk tulis kang,, pnjang.. :D aq pon xtau ejaan dalam ruminye.. :D
  2. golongan kedua.. Golongan yg diberi kesempatan umurnye dan umur kedua ibu bapa nya pnjang namun masih tidak dapat memasuki syurga... kenapa?? haa,, ibubapa adalah segalanya untuk kita, merekalah sumber inspirasi kita,, mereka adalah segala2nya lah senang citer.. :D tp knape ttp tak dapat masok syurga walau kita dapat berjumpa lama dgn mereka?? kerana kita kurang berbakti kpd mereka,, kita sering kali membuat mereka kecil hati terhadap kita. 2sbb,, kita ta dapat masok syurga.. :)
  3. golongan ketiga.. ni khas untuk bulan Ramadhan.. :) golongan ini adalah golongan yg sempat bertemu Ramadhan namun dosanya tidak diampunkn.. kenapa jd begini?? ini kerana dalam kita ingin mngejar harta dunia,, kita lupa untuk mngejar harta akhirat.. huhu.. cian.. kita lpskn begitu sahaja.. kita mungkin berpuasa kerana sudah adat,, bukan kerana kewajipan kita..
KESIMPULANNYA,, ambillah segala peluang yg ada untuk mnambah pahala dan pertingkatkn amal kita.. :)

OK!! kita move on to the next topic.. :D

Topic 2 : perkara yg perlu kita jaga n lakukan sepanjang Ramadhan n kalau boleh,, sepanjang hidup kita.. :)

Perkara yg perlu dijaga?? what?? apa?? bgtau2!!! hoho. Mulut kita..Mulut kita ni,, jaga la siket.. huhu.. nk tau knape?? mulut ni adalah pintu hati kita.. apa yg terbuku di hati kita,, kita akn lpskn di mulut kita.. betul x?? kn?? kn?? kn?? lau koang marah, koang akn maki2 kn?? kluanye dr mana?? mulot gak kn?? so,, jaga mulot uh,, kerana mulot kita yg celupar uh,, xpasal pahala Ramadhan kita berkurang.. T.T



then,, yg kita kne jaga adalah ibadat wajib kita.. apa ha?? SEMBAHYANG FARDHU la ank2 oi.. aduss.. da nama pon wajib,, xkn la koang xbuat?? huhu.. bila kita ta buat sembahyang 5 waktu uh,, pahala Ramadhan kita semena2 akn dikurangkn.. sbb,, ta guna lah kita berpuasa kalau kita ta smbhyg.. haaa,, ni yg apa aq nmpk skang..puasa mmg puasa,, tp smyg tah kemana.. apa punya umat Islam daa.. =="



then,, apa yg harus kita buat sepanjang puasa?? haa,, ni dia.. koang pena nmpk x org berkumpol ramai2,, soang baca AL-QURAN,, yg lain khusyuk dengar dgn taat bacaan kawannye.. haa,, da tau apa aktivitinya?? TADARUS AL-QURAN laa... hahaha.. lau xtau apa pon aq xtau ah.. ==" tadarus AL-QURAN ni baik tau.. koang tau kn walau kita hanya dengar dan lihat kalimah didalam Al-Quran je pon kita da dapt pahala?? hoho.. kn sng2 je kita dapat pahala begitu.. :D



Then,, ibadat sunat ni xada di bulan2 lain.. tau?? xtau??!! ASTAGHFIRULLAH... mengucap bole deq?? haha.. badat sunat ni koang akn nmpk kaum lelaki khususnya,, akn bersama2 selepas waktu Isyak.. da tau?? Tarawih laa.... tarawih ni berasal dr perkataan arab iaitu ROHAH.. atau mksodnye rehat.. da nmpk sangat la beb.. Allah suroh kita berehat sambil mngamalkn ibadat.. :D kn best.. tp betollah,, aq kalau pergi terawih,,tenang ati aq.. :D so,, beramai2 kita terawih la ye.. xkira kat uma or kat masjid or kat surau.. :)



Zikri: Next!!
Haziq: ada next lagi ke??
Zikri: haha,, ada,, tp aq sambong nnty ye..
Haziq: knape??
Zikri: penat la beb.. :D
Haziq: oh.. ok2..
Zikri: so,, tunggu la sambongannye ye.. :D
*this is my conversation with my other side of life.. :D*

sekian sahaja,,
Haziq.. :D
Lots Of Love


Landlord|Bloggers|Post|Follow


Screaming!


Selamat Berbual. :D


You'll Never Walk Alone





History Lesson

Created By : Haziq17.