Projek Science Computer. xD
Posted on Thursday, December 13, 13.12.12, Comment [0]
Assalamualaikum.. tak jawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) projeks for science computer. xD kalau nak ambil, ambil lah. xD special for all Liverpool suporters. :)



Maaflah tak dapat update every LIverpool's game, after this, if I have any chances, I'll try to update my blog. biasa lah, hidup di matriks, kerja pon berlambak. :)

Sekian,
HAziq. :D
Liverpool 3 - 0 Wigan
Posted on Monday, November 19, 19.11.12, Comment [0]
Assalamualaikum.. tak jawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) After NO-WIN streak, Liverpool dah tamatkan badi tanpa kemenangannya dengan kemenangan bergaya ke atas Wigan. As we know, Wigan adalah antara kelab kerdil yang mempunyai pemain yang mampu memusnahkan impian kelab-kelab besar. Terdahulu, Wigan telah mengalahkan Arsenal dan beberapa lagi kelab besar, namun, impian mereka untuk mengambil 3 mata dari Anfield tidak kesampaian.

Semasa separuh masa pertama, tiada apa yang dapat dibanggakan kerana performances Liverpool agak mendatar dan taktikal Brendan Rodgers nampaknya tidak menjadi. Pemain Liverpool dipaksa untuk mengejar bola, bukan mengawal posession bola. Malah, pada 20 minit pertama, kelihatan para pemain Liverpool seperti tidak terurus. Namun, ada beberapa percubaan ke arah gol Wigan yang boleh dibanggakan. 2 percubaan yang hampir menggegar gawang Wian dilakukan oleh pemain muda kita, Suso. Percubaan pertama beliau dilakukan selepas satu larian dan kawalan bola yang hebat melepasi para pemain pertahanan tetapi shotnya ditahan oleh Gary Caldwell. Cubaan keduanya hampir menerjah gawang Wigan namun berjaya diselamatkan oleh Al Habsi.

Pada minit ke 36, Suso telah digantikan oleh Rodgers dengan memasukkan Jordan Henderson. Ramai fans tertanya mengapa beliau ditukar, jawapan Rodgers, dia nampak bahawa bahagian tengah Liverpool tidak dapat mengawal bola, jadi dengan memasukkan Henderson, taktikal kita akan berubah. Sudah terbukti, denan kehadiran Henderson, bahagian serangan kita tampak lebih mantap. Sepatutnya, performance Henderson patut diakhiri dengan sebiji gol untuk beliau, namun volley yang cuba dibuatnya tersasar. Kita sering kali mendengar ura-ura bahawa BR takkan dapat cope managing kelab besar, namun apa yang kita nampak sekarang, berlainan. Beliau berani mengubah taktikal on the spot dan menetahui kelebihan dan kekurang para pemainnya. 

Gol pembukaan Liverpool dilakukan oleh Luis Suarez yang dibantu oleh Raheem Sterling. Sterling merampas bola di bahagian bahaya Wigan dan lakukan larian ke arah gawang Wigan. Namun, dia tidak lakukan rembatan malah menarik bola itu dan pass ke arah Suarez. Bola itu sedikit dibelakang Suarez namun beliau berjaya meletakkan kakinya dan lakukan rembatan. Usahanya tidak sia-sia kerana bola itu menerjah gawang Wigan. :D Gol ini dilakukan pada minit ke 47.

Gol kedua Liverpool jua dilakukan oleh Luis Suarez namun kali ini dibantu oleh Jose Enrique yang bermain di bahagian Left Wing. Pada minit ke 58, Enrique berjaya melakukan satu through ball ke arah Suarez. One-on-One dengan Al-Habsi, Suarez berjaya melakukan lagi satu GOL untuk Liverpool.



Gol ketiga Liverpool dimasukkan oleh Enrique. Setelah satu persembahan 1-2 antara Sterling dan Suarez, Suarez melepaskan satu rembatan kencang namun berjaya diselamatkan oleh Al Habsi namun bola itu melantun dan berjaya dimasukkan oleh Enrique dengan satu penyudah yang amat simple. Akhirnya, Enrique berjaya mendapatkan gol. :D



Dalam dua game yang terkini ini, kita dapat lihat performance Enrique yang semakin meningkat. Jika dia kekalkan momentum seperti ini, tida disangkal lagi, dia boleh jadi lebih hebat daripada Bale dan mungkin namanya akan tercatat sebagai salah seorang lagenda Liverpool.

Perlawanan seterusnya antara kita dan Young Boys for EL dan Swansea for EPL. :D harap momentum ini berkekalan. :D

Sekian,
Haziq. :)



Chelsea 1 - 1 Liverpool
Posted on Monday, November 12, 12.11.12, Comment [0]
Assalamualaikum.. tak jawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) yes, sekian lama tak mengupdate blog ini, akhirnya berpeluang update blog ni dengan salah satu match besar Liverpool.

Sepertimana yang anda tahu, semalam, did-not-lose streak Liverpool bersambung sehingga perlawanan ke 6. :D

Pada permulaan perlawanan, Brendan Rodgers telah menggunakan formasi 3-5-2.

Keeper : Brad Jones
Central Back : Andre Wisdom, Jamie Carragher, and Daniel Agger.
Midfielder : Glen Johnson, Joe Allen, Nuri Sahin, Steven Gerrard and Jose Enrique
Forward : Raheem Sterling, Luis Suarez.

Masa KO, aku ingat yang kita tak akan dapat mengekang asakan pihak Chelsea. Annnnnnd sangkaan aku betul. Semasa minit ke 20, Chelsea berjaya mendapatkan jaringan hasil daripada header John Terry hasil hantaran dari corner oleh Mata tak silap.

Tapi, in 2nd half, segalanya berubah. Dengan hadirnya Suso menggantikan Sahin, formasi berubah kepada 4-2-3-1. Tetapi, Glano and El Toro tetap membantu dalam serangan. Dalam minit ke 20 yg akhir, kita boleh nampak serangan Liverpool semakin berkesan. Bek Chelsea yang kehilangan Terry tidak dapat mengekang asakan Liverpool. Jika tidak kerana Offside trap and beberapa cubaan yg diselamatkan oleh Petr Cech, kita mungkin boleh menang besar.

MOTM pada perlawanan semalam adalah El Toro kita. yess!! kalau sesiapa melihat perlawanan semalam, sememangnya, El Toro berada di kelas tersendiri. Di bahagian serangan, dia sering mengucar-kacirkan pertahanan pihak lawan. Di bahagian pertahanan, dia sering intercept bola. Dengan mudahnya dia berjaya mengatasi kelajuan Mata, Oscar, Hazard dan Torres.

Tak lupa juga kepada abang Carragher kita yang assist kepada gol Suarez. Setelah hampir 4 tahun senyap, semalam, dia berjaya membuat satu lagi assist yang penting.

Tidak perlu kata apa-apa lagi, Liverpool sememangnya memerlukan satu lagi striker bagi membantu Suarez. Walau Suarez berada di dalam top form nya, cuba bayangkan, kalaulah dia injured or dilayangkan kad merah, siapa yang akan menjaringkan gol? kepada Brendan Rodgers, buat keputusan yan betul pada January Transfer Window nanti. :D

Sekian,
Haziq. :D



Memilih the best First Eleven
Posted on Saturday, August 18, 18.8.12, Comment [0]
Assalamualaikum.. tak jawab dosa,, jawab?? pahalaa... :) Sepertimana yang anda semua tahu, pada keesokan hari (sabtu), kita akan melawan team underdog iaitu West Bromwich Albion. Post kali ini berkaitan barisan kemungkinan yang akan diturunkan oleh Brendan Rodgers (BR) ketika melawan WBA.

Formasi

Jika anda semua mengikuti perlawanan pra-musim Liverpool, BR telah menggunakan dua formasi sepanjang perlawanan pra-musim iaitu tiki taka 4-3-3 dan diamond-shaped 4-2-2. Jadi, kemungkinan besar BR akan menggunakan salah satu daripada formasi ini ketika melawan WBA. Jom kita lihat pemain manakah yang mungkin akan diturunkan.

Goalkeeper

Memang tak dinafikan lagi, sememangnya Pepe Reina akan diturunkan. Tetapi, Brad Jones juga menampilkan permainan yang hebat ketika diturunkan semasa perlawanan qualifier antara Liverpool dan FC Gomel di Belarus. Pepe Reina perlu bekerja keras untuk mengekalkan posisinya sebagai penjaga gol utama kita.



Bahagian Pertahanan.

Centre-Back (Bek Tengah)

Bagi saya, pasangan CB yang mungkin diturunkan semestinya Daniel Agger dan Martin Skrtel. Walaupun dihujani ura-ura bahawa Agger akan berpindah, namun kita masih mempunyai lebih kurang 2 minggu lagi untuk menunggu keputusan akhir. Namun, saya percaya, Agger akan melakukan sehabis baik jika beliau diturunkan kerana mengikut tattoo di tangannya, dia setia bersama Liverpool.


Martin Skrtel, sememangnya perlu diturunkan. Beliau adalah CB terbaik Liverpool pada season lepas dan dengan gandinganya bersama Agger, bahagian tengah kita akan di kawal rapi.

Full-Backs

Glen Johnson dan Jose Enrique menunjukkan prestasi yang amat memberansangkan semasa perlawanan pra-musim.

Tetapi, Johnson masih lagi bergelut dengan kecederaan selepas tamatnya EURO 2012. Namun jangan bimbang, kita masih ada Martin Kelly, Jon Flanagan dan lain-lain untuk mengisi kekosongan jika kecederaan melanda diri Johnson.

Bagi Enrique pula, beliau dilihat ssperti serasi dengan taktikal BR, dan jika dia mengekalkan rentaknya, dia akan dapat bermain penuh satu season tanpa ada sesiapa yang mencabar posisinya.



Central Midfielder - Lucas Leiva, Steven Gerrard, Joe Allen/Jonjo Shelvey/Jordan Henderson

Kemungkinan kita akan melihat Lucas Leiva mengambil peranan sebagai pemusnah kepada attacking play pihak lawan.

Steven Gerrard pula berkemungkinan akan mendapat free role namun dia mungkin akan menjadikan serangan sebagai keutamaan beliau setelah kita mempunya Lucas di bahagian DMF.

Ahli terakhir dalam bahagian ini mungkin akan diisi oleh pemain baru kita, Joe Allen atau 2 pemain muda kita, Jonjo Shelvey atau Jordan Henderson.

Joe Allen telah menampakkan corak permainan yang hebat ketika berada di Swansea dan khabar angin mengatakan bahawa perlawanan menentang WBA akan menjadi debut baginya.

Jika tidak, anda mungkin akan melihat Shelvey mengisi kekosongan ini. Mengapa saya memilih Shelvey berbanding Hendo? Shelvey telah menunjukkan peningkatan yang tinggi di dalam corak permainannya berbanding Hendo. Hendo perlu bekerja keras untuk mendapatkan tempat di kesebelasan utama.


Bahagian Hadapan - Fabio Borini, Luis Suarez, Stewart Downing/Oussama Azzaidi

3 pemain hadapan, yang diharap akan menamatkan dilemma depan pintu gol Liverpool. Kita kehilangan banyak gol kerana kebanyakan shot yang diambil oleh player kita semuanya ke palang.

Borini telah menonjolkan kualiti dirinya sebagai seorang pemain yang suka bermain dengan ruang yang luas. Dia pandai menggunakan ruang yang luas ini untuk menghasilkan gol. Hasilnya, dia telah menghasilkan satu gol ketika perlawan debutnya menentang FC Gomel.

Suarez akan menjadi "target-man" di bahagian tengah. Dia akan membawa markernya sehingga ruang akan terbuka untuk rakan-rakannya mencipta gol. Dia akan menggunakan skill dribblingnya untuk membawa bola ke tengah sepertimana yang dapat kita lihat di dalam perlawanan-perlawanan sebelum ini.

Stewart Downing pula telah menunjukkan peningkatan dalam corak permainan beliau. Beliau serasi dengan corak taktikal BR yang memerlukan setiap pemain bergerak dengan pantas. Sememangnya, tidak dinafikan lagi beliau seorang yang pantas.

Seorang lagi pemain yang tidak dilupakan adalah Oussama Azzaidi. Dia baru sahaja menyertai keluarga Liverpool semalam. Jika anda lihat videonya di YT, anda akan tahu mengapa BR membelinya. Tetapi saya tidak rasa yang BR akan menurunkan Oussama Azzaidi semasa perlawanan menentang WBA.

Konklusi.

Ini adalah kesebelasan utama pilihan saya. Anda bagaimana? Jika ada pendapat lain, anda boleh komen sahaja atau tulis di ruangan cbox.

Kepada semua peminat Liverpool yang masih belum menyertai MLDHS, anda masih ada peluang untuk mendafarkan diri anda. Jika anda mahu tahu bagaimana, join dahulu group Malaysia's Liverpool Die Hard Supporter di Facebook. Admin-admin di sana akan membantu anda.

Kepada Oussama Azzaidi, Welcome to Liverpool. You'll Never Puasa Alone. :D

Selamat Hari Raya dan selamat enjoy perlawanan kita esok.

Sekian,
Haziq. :D
"Saya akan tinggalkan Liverpool jika...."
Posted on Wednesday, August 15, 15.8.12, Comment [0]
Assalamualaikum.. tak jawab dosa,, jawab?? pahalaa... :)

Centre Back Liverpool, Daniel Agger telah menyatakan bahawa dia akan berada di dalam keadaan yang susah untuk membuat keputusan jika Barcelona inginkan khidmatnya.


Kapten Denmark yang berusia 27 tahun ini juga ingin dibeli oleh Juara Liga Inggeris, Manchester City, tetapi tawaran Manchester City telah ditolak oleh Liverpool. Barcelona a.k.a The Catalan masih tidak melakukan sebarang bidaan namun jika ada bidaan yang dibuat ke atas Agger, Agger telah mengaku bahawa dia akan ke Barcelona.

"Hanya ada satu kelab yang akan membuatkan ia susah untuk membuat keputusan iaitu Barcelona. Mereka adalah yang terbaik di dunia. Tetapi saya rasa selesa di sini(Liverpool). Saya berada di dalam satu kelab yang amat istimewa dan saya rasa saya mempengaruhi apa jua yang terjadi di atas padang. Saya gembira menjadi pemain Liverpool." kata Agger.

Pengurus The Reds, Brendan Rodgers menyatakan bahawa dia tidak akan menjual Danel Agger dan baginya, Agger hanya akan dijual jika satu "bidaan gila" akan dibuat. Namun setelah berbual bersama manager, Agger menyatakan bahawa masa depannya bukan di tangannya tetapi di tangan pihak pengurusan.

"Tidak, saya rasa dia (Rodgers) tidak mempunyai kuasa dalam membuat keputusan tetapi kuasa itu terletak di tangan pemilik.Saya tidak kisah. Ia berkaitan kebolehan untuk menyesuaikan diri dan saya senang menyesuaikan diri, saya tak perlu tahu semua apa yang terjadi di sekeliling saya."

"Bola sepak adalah tentang kemenangan. Ini menjadi keutamaan saya dan semua pemain serta semua orang di luar sana. Trofi adalah amat penting dan saya tak akan kekal di Liverpool jika tidak percaya Liverpool mampu memenangi sebarang trofi." kata Agger kepada TalkSport.

Agger, yang juga dikaitkan dengan Real Madrid, datang ke Anfield dari Brondby pada tahun 2006 dan telah membuat lebih 200 kemunculan di Liverpool dan telah menjaringkan 14 gol. Dia diketepikan semasa perlawanan dengan Bayern Leverkusen lalu menguatkan lagi rumours bahawa dia akan ke City.

Manakala partnernya, Martin Skrtel telah menandatangani kontrak selama 4 tahun bersama Liverpool. :)

YNWA Daniel Agger. :D

Lots Of Love


Landlord|Bloggers|Post|Follow


Screaming!


Selamat Berbual. :D


You'll Never Walk Alone





History Lesson

Created By : Haziq17.